Parafíliák (18+)

Főleg szexuális parafíliákról szeretnék írni érdekességeket. Meg esetleg más furcsaságokról is. Leginkább csak a saját szórakoztatásomra de nem utolsósorban mások örömére. A parafíliák olyan rendellenes szexuális viselkedések, vagy fantáziák ami más, mint a megszokott, hagyományos...

Címkék

acomophilia (1) acrotomophilia (3) agalamatophilia (1) algolagnia (1) alkohol (1) amomaxia (1) amputálás (3) anglia (1) animizmus (9) apotemnophilia (1) art (2) asphyxia (2) asphyxiaphilia (4) autofellatio (1) baleset (1) bdsm (7) bepisilés (1) bestiofília (1) blog (2) bondage (1) bugyi (1) bulvár (6) bűnözők (1) burusera (1) chrematistophilia (1) csápok (1) dacryphilia (1) dendrophilia (1) deperszonalizáció (2) dogging (1) dohányzás (1) emetophilia (1) entomophilia (1) épületek (2) evés (1) exhibicionizmus (1) fák (1) fejhallgató (1) felnőttbaba (2) fétis (4) filmek (10) formicophilia (1) furry (2) gázpedál (1) gipsz (1) groteszk (1) guro (1) haj (1) hányás (1) harisnya (1) harpaxophilia (1) hentai (1) horoszkóp (1) humor (7) hybristophilia (1) illatok (1) infantilizmus (2) inflatophilia (1) irodalom (3) japán (11) kaja (1) kaka (1) kaki (1) kandaulizmus (1) kannibalizmus (4) kéjgyilkosság (1) kendőkódok (1) kocsik (3) könnyek (1) könyv (4) kopaszság (1) kövérség (1) külföldi nyelv (1) láb (1) légzéskontroll (4) lovak (1) lovedolls (5) lufi (1) magyar (1) majeziofília (1) makrofília (1) mazochizmus (3) mechaphilia (2) mikrofília (1) mocsok (1) mysophilia (1) namasera (1) nekrofília (5) növény (1) nyotaimori (1) objectophilia (1) objektophilia (5) olactofília (1) olfactophilia (1) omorashi (1) parafilia (1) pedofília (2) pelenka (3) penectomy (1) plushophilia (3) plüssállatok (1) reakció (1) riport (2) rovarok (1) s/m (6) salirophilia (1) scat (2) spectrophilia (1) stockholm szindróma (1) symphorophilia (1) szellemek (1) szkopofília (1) takony (1) tamakeri (1) tárgyak (2) terhesség (1) tökönrúgás (1) transzneműség (2) trichophilia (1) túsz (1) vegyes (2) vorarephilia (2) vore (1) voyeurizmus (3) wakamezake (1) yiff (2) zentai (1) zoofília (9) Címkefelhő

aberrált blog

2009.12.09. 03:03 mangoman

Objektophilia / objectum-sexuality / OS - tárgyak, épületek

Címkék: tárgyak épületek animizmus objektophilia

Nemzetközi honlapjuk az objectum-sexuality.org, ami azzal a céllal jött letre, hogy objectofilek megtalálják egymást, hogy felvilágosítást adjon a családoknak barátoknak erről a parafiliáról, és hogy bevezesse az érdeklődőket ezeknek az embereknek a világába, életébe, akik a tárgyakat szeretik - mind szexuális, mind emocionális értelemben. 

Eija-RiittaMinimum 12 éve történt (már tavaly is ez volt kiirva az oldalra - szóval nem tudni pontosan mikor), hogy a svéd Eija-Riitta Eklöf Berliner-Mauer  úgy gondolta eleget olvasta az arctalan netes trollok kritikáját,  szeretne már olyan emberkékkel is kapcsolatba lépni, akik hozzá hasonlóan különféle tárgyakhoz vonzódnak. (Angolul ez az ember: OS people, vagy objectophil. Magyarul nem találtam megfelelő terminus technikust) Azóta a német Oliver Arndt és az amerikai Erika Eiffel élharcosok segítségével létrehozták a nemzetközi OS oldalt.

Ez az oldal nem szeretné megváltoztatni az emberek gondolkodását, mindössze támogatást, reményt szeretne nyújtani azoknak, akik hasonlóan éreznek. És a tudatot, hogy nincsenek egyedül. Kérik az idelátogatókat, hogy legyenek nyitottak és úgy nézzenek a Kerítésen keresztül.  - Riittának egy kerítés az egyik szerelme, ami, -esetünkben aki- a nagybetűs Kerítés, és Röda Staketet, vagyis a vörös kerítés mára az Objectumphilia emblémájává, jelképévé nőtte ki magát.


A pionír:

Néhány szót mindenképpen ejtenünk kell Eija-Riittáról, a pionírról. Az észak-svédországi Liden nevű falucskában született és még ma is ott él. 54 évesen nézett szembe azokkal, akik orientációját elítélték. Eleinte nem tapasztalt bántó szándékot. A családja és a falu lakói nem ítélték el. Jól képzett és tehetséges modellezőként dolgozott, aki nem ártott senkinek, és boldog volt a tárgyaival. Levelezőtársak százai írtak neki, világ minden tájáról, őszintén mesélhetett szexualitásáról, gyakorlatilag nem, vagy csak alig sértegették emiatt. Szerette volna felvilágosítani az embereket a tárgyszexualitásról, ezért egy gépelt szórólapot terjesztett a témáról. Aztán a 70-s évek elején Riitta és két közeli barátja úgy döntött, ideje valami nevet adni és definiálni ezt a fogalmat, amivel végre egy szóban is össze tudja majd fogalni szexuális orientációját. A latin eredetű "Objectum-Sexuality" mellet döntöttek, amit a mai napig is használunk, röviden OS. 1979 június 17-én Eija-Riitta Eklöf a szívére hallgatott, mikor házasságra lépett nagy szerelmével, a berlini fallal, és nem hivatalosan a Berliner-Mauert csapta hozzá a nevéhez. 1996-ban indította el az első (4 nyelvű) OS weboldalt, ami a korai, még manuálisan kódolt oldalak közé tartozott. 1999-ben elinditotta az első internetes csoportot, ahová minden érdeklődőket várt, hogy megvitassák az OS témakörét. Kerültek is emberek, de legtöbbször nem derült ki az sem, hogy az illető OS vagy csak egy kíváncsiskodó. A viták sem pörögtek igazán. Riitta ezért még egy kísérletet tett 2002-ben, előző hibáiból okulva, lett néhány újítás. Például regisztrálni kellet a csoporttagsághoz, amit Riitta hagyott jóvá. Nagyobb volt a szelekció és intimebb környezetet sikerült létrehoznia, végül igazi kis közösségi élet alakult ki.

Az áttörés:

A legnagyobb hálózat Németországban jött létre, (2002) aminek Oliver Arndt, egy tehetséges esseni művész volt az alapítója. Ezek az emberek már egész aktívan kommunikálnak az "utca emberével" és a média is bátrabban foglalkozik velük. 
A másik alapító tag Erika Eiffel volt, a világszínvonalú íjász-és harcművész. 2006-ban elutazott Oliverhez és Eija-Riittahoz is később azt tűzte ki célul, hogy lehetőleg az összes OS taghoz ellátogat, hogy adatokat gyűjtsön, valamint, hogy többet tudjon meg a rejtélyes objectum-szexualitásról. 2004-ben Oliver és Erika sikeresen összehozták a német és az angolajkú csoportjaikat.
2006 szeptemberében, Erika bevalotta régóta tartó vonzalmát a berlini fal, és a vashíd struktúrák iránt, ahová az Eiffel Torony is tartozik, akivel azán nemhivatalasoan 2007 április 8-án kötött házasságot. Erika később, 2008 februárjában megalapította a nemzetközi Objectum-Sexuality Internationale forumot, amihez Oliver és Eija-Riitta segítségét is kérte.

A szimbolika:

Eija-Riitta nagy becsben tartott vörös kerítése (Röda Staketet) igen közel áll a hölgy szívéhez.  Az ő bátorságának és odaadásának elismeréseként válhatott ez a kerítés az tárgy szexualitásúak közösségének szimbólumává. Kerítések vannak a társadalom egészében. Azért építjük fel őket, hogy megvédjük magunkat, de nem azért, hogy kizárjuk az embereket. Átláthatunk rajta, megnézhetjük mi van a másik oldalon, tényleg zöldebb ott a fű, vagy sem...

A közösség válaszol:

Orientáció vagy parafília? A közösség örül annak, ha valaki tanulmányokat kíván folytatni ebben a témakörben, ezek a szakemberek sajnos nagyon kevesen vannak, de ez érthető, hiszen a OS emberek sincsenek túl sokan... Nem azt akarják, hogy  valaki megpróbálja "kigyógyítani őket ebből a betegségből", mindössze szeretnék jobban megismerni ennek a ritka orientációnak a mivoltját. "Szexuális orientációnak" nevezik vonzódásukat, noha definíció szerint ez a saját, az ellenkező, vagy mindkét nem iránt táplált szexuális vágyat jelöli, tárgyakról szó sincs. -- A parafíliákat a pszichológia nem tartja szexuális irányultságnak, noha elismeri, hogy némelyik fília fontosabb, mint a partner neme, pl. zoophilia, bár itt is megfigyelhető valamelyik nem preferálása -- Az OS ellenben emberek azzal érvelnek, hogy a definíció szerint értelmezett "orientációba vagyis irányultságba" a tárgyak is beletartozhatnak. Azt vallják, hogy sokan közölük olyan mély érzelmi intimitást él át, hogy az - szerintük - csak innát (veleszületett) lehet.Csakúgy, mint bármilyen fajta szexualitás, ez is pubertás korban "ébred fel", ezt pedig követi egy felismerés és tudatosul, hogy ezen a téren mások, mint a kortársaik. Ekkor az illető gyakran érzi magát kívülállónak, természetesen tisztában van azzal, hogy hogyan "kéne" éreznie, mégsem tud változtatni, tehetetlenül áll az érzéseivel, vágyaival szemben. Ahogyan a mainstream vonzódik más emberekhez mind érzelmileg, mind fizikailag, pontosan úgy vonzódik az OS ember bizonyos tárgyakhoz és ez a vonzódás szinte a megszállottságig fokozódhat, ami kiváltja a környezet bírálatát. De azért ez mégsem egészen megszállottság, noha sok hasonlóság van. Tulajdonképpen az a szerelem, vagyis mikor valaki gondolatai nagyrészt a szeretett személy (tárgy) körül forognak, az akár rögeszmévé is válhat.

Erika Eiffel

Hogyan lehet szeretni egy élettelen tárgyat? Sőt, egyenesen szerelmet érezni? Erre ne várjunk definíciót, ez a fajta érzés széles spekrumon mozog. Mint a szerelem általában, ez a fajta szerelem is ugynolyan is sokféle, lehet, csupán a tárgya más. És itt a tárgyat pszichológiai értelmén túl szó szerint is érthetjük. A kérdés nem lett megválaszolva azok számára, akik úgy gondolják, hogy a szerelemnek mindenképpen velejárója a kapcsolat is. Nos, egyrészt ők mit gondolnak a plátói szerelemről? Másrészt, az OS emberkék számára a tárgyak nem élettelenek és így végső soron olyan kapcsolatba kerülnek velük, és úgy kötődnek hozzájuk, mint más embertársaik a szeretteikhez. Természetesen van egyoldalú rajongás is, de az OS emberek többsége viszonzottnak érzi a szerelmét. Akik pedig köztereken álló tárgyakat, épületeket, hidakat, stb szeretnek, azoknak olyan gondokkal kell megküzdeniük, mint másnak egy távkapcsolatba. Ez különösen akkor nehéz, ha szerelmük tárgya más országban, más kontinensen "lakik". Ilyenkor bevált szokás megépíteni az adott tárgy modelljét, ami nyilván nem helyettesítheti az eredetit, de kapocsként szolgálhat. Teljesen olyan, mint ha valaki fényképet hord a tárcájában a családjáról vagy távoli szerelmétől kapott ékszert viseli. Hogyan lehet egy objektummal kommunikálni? Mindenkinek el kell sajátítania egy olyan nyelvi struktúrát, amivel a többiekkel beszélni tud. [Valahogy azt vettem ki az egészből, hogy olyasmire célozgatnak, hogy a kisgyrekeknél meglévő animisztikus gondolkodás lehetővé teszi a tárgyakkal való mágikus kommunikácót, és nekik (oz OS embereknek) ellenben megmaradt ez a "képességük"]. Ha valaki rajong egy tárgyért, annak szinte megszállottja, az természetesen minél többet akar megtudni róla. És minél többet tud, annál jobban érti, szinte ráérez az adott tárgyra és annál jobban tud vele kommunikálni. Úgy vallják, ez többajta lehet, de nem csak verbális, meg lehet tanulni érzésekkel is kommunikálni. Ez nem azt jelenti, hogy az OS emberkék minden tárgyal kommunikálni tudnának. Mint ahogy az emberek is jobban elbeszélgetnek valakivel, akivel egy "hullámhosszon" vannak, mint másokkal. Mások pedig hangosan beszélnek a tárgyakhoz, mintha csak személyekhez beszélnének. Mi a helyzet az intimitással? Persze ez az a kérdés, ami a legtöbb embert izgatja :) Ez pont olyan, mintha egy szerelmespárt kérneznénk., hogy szoktak-e szexelni. A válasz leggyakrabban igen, de különféle okok miatt előfordul, hogy nem. Meg hát mi a szex definiciója? Természetesen az OS emberek is szeretnének minél közelebb kerülni szerelmükhöz, de a szexet itt nem olyan aktusként kell elképzelnünk, mint ami két ember között történik. Pl. a nyilvános helyeken álló élpülethez kötödők meg kell elégedjenek az érintéssel, mint fizikai kontaktussal. Mi a különbség az objektum szexualitás és a maszturbálás között? Számukra ez az egyik legirritálóbb kérdés, amit akkor tesz fel valaki, mikor elképzeli az adott OS emberkét "aktus közben" miközben a szerett tárgyra gondol. Ezt a dolgot nehezen érti meg az aki csak lelketlen tárgykat lát maga körül. Annak az illetőnek a két különböző dolog ugyanannak tűnhet. Az OS együttlét nem azt jelenti, hogy valaki a saját vágyait kielégíti egy tárgyal. Ez nem olyan, mint egy átlagos nőnek vibrátorral önkielégíteni, ahol a vibrátor "szexuális segédeszköz". Egy OS számára  iszont maga a tárgy van a fókuszban, amit szeret. Nők és férfiak között ellenben sokszor tapasztalható, hogy a másikat valóban csak szexuális tárgyként használják saját kielégülésükre, miközben semmit sem éreznek a másik iránt... Ez vajon egyfajta fétis? A válasz nem. Míg a fetisisztának szüksége van az adott tárgyra, ahhoz, hogy szexuálian kielégüljön, azt egyfajta katalizátorként használja, addig a tárgyszeretet nem a szokásos pszichoszexuális válaszon alapul. Számunkra a tárgy nem katalizátor, hanem maga a tárgy bűvöli el őket és többminden mellet szexuális izgalmat is okoz. A fetisiszták számára a tárgy csak egy kapocs valami máshoz, a tárgy lelke nem foglalkoztatja őket, ezért szeretteljes kapcsolatot sem alakítanak ki vele.  Van valami rizikófaktor, ami ezt a fajta orientációt okozhtaja? Természetesen minden OS ember feltette már magának a  kérdést, MIÉRT? Erre sajnos nem létezik egzakt válasz, a spektrum igen széles, de azt már sikerült megállapítani, hogy vizsgált személyek kicsit kevsebb mint egyharmadának Asperger szindrómája van, ami az autizmus spekrumán helyezkedik el. Ők nehezebben jönnek ki másokkal, szociális diszfunkciók társulnak ehhez a betegséghez. Ezen kívül ott vannak, azok (bár igen kis százalékban reprezentálva) akiket gyermekkori trauma ért, és akik emiatt tartanak a bizalmon alapuló emberi kapcsolatoktól. Néhány emberkénél pedig nemi identitászavar volt diagnosztizálható. Úgy tűnik azonban a legtöbb OS személynél semmilyen kirívó faktort nem sikerült kimutatni. Jórészt a társadalomba jól beilleszkedett emberekről van szó, akik emaitt méginkább szenvednek és mégjobban taratnak a coming outtól. Van okunk félni az OS emberektől?  Sajnos a média szenzációhajhász módon kiemeli az OS szexuális komponensét, hamis képet alakítva ki ezzel, ezekkel az emberekkel kapcsolatban, hogy az illető nem tudja majd kontrollálni magát a nyilvános helyeken. A valóságban az OS embereknek is fonos a privát intmitás, mások sem teperik le rég nem látott kedvesüket az utcán. Miért vonzódnak a feltűnő építményekhez? Vegyük figyelembe, hogy nagyon kevés OS ember szereti ezeket a jól ismert tárgyakat/épületeket. Nem egyszerű olyan valamit szeretni, amit ilyen sok emberrel kénytelen valaki megosztani, gyakorlatilag mindenkivel. De ezeknek a tárgyaknak az imponáló jelenlétük miatt több figyelmet kapnak,  így sok dolgot, információt lehet róluk megtudni, jobban meg lehet ismerni, többet lehet vele foglalkozni, ez pedig, mint arról már szó esett, fontos az OS ember számára, hogy szorosabb kapcsolatot tudjon létrehozni, könnyebben tudjon kommunikálni az adott tárggyal. Így működik ez az emberek közötti kapcsiolatokban is ,csak ebben esetben az egyik fél egy tárgy.  Ezek az emberek szerethetnek több tárgyat is egyszerre?  Igen, ez előfordul. Ez esetben sokszor a főn szeretett tágyhoz hasonló (hely, struktúra, funkció) tárgyak kerülhetnek előtérbe. Minden OS ember nő?!  Nemegészen, bár a korai vizsgálatok és a tapasztalat is azt mutatja, hogy a hölgyek tábora valóban felülreprezentált. Egyenlőre nem tudni ennek mi az oka, pedig további érdekes kérdéseket vet fel. Az utóbbi időben különben egyre több férfi is csatlakozik a csoporthoz. [és azért tegyük hozzá a a mechafilek között szinte csak férfiakat találunk]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parafilia.blog.hu/api/trackback/id/tr111585105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása