Parafíliák (18+)

Főleg szexuális parafíliákról szeretnék írni érdekességeket. Meg esetleg más furcsaságokról is. Leginkább csak a saját szórakoztatásomra de nem utolsósorban mások örömére. A parafíliák olyan rendellenes szexuális viselkedések, vagy fantáziák ami más, mint a megszokott, hagyományos...

Címkék

acomophilia (1) acrotomophilia (3) agalamatophilia (1) algolagnia (1) alkohol (1) amomaxia (1) amputálás (3) anglia (1) animizmus (9) apotemnophilia (1) art (2) asphyxia (2) asphyxiaphilia (4) autofellatio (1) baleset (1) bdsm (7) bepisilés (1) bestiofília (1) blog (2) bondage (1) bugyi (1) bulvár (6) bűnözők (1) burusera (1) chrematistophilia (1) csápok (1) dacryphilia (1) dendrophilia (1) deperszonalizáció (2) dogging (1) dohányzás (1) emetophilia (1) entomophilia (1) épületek (2) evés (1) exhibicionizmus (1) fák (1) fejhallgató (1) felnőttbaba (2) fétis (4) filmek (10) formicophilia (1) furry (2) gázpedál (1) gipsz (1) groteszk (1) guro (1) haj (1) hányás (1) harisnya (1) harpaxophilia (1) hentai (1) horoszkóp (1) humor (7) hybristophilia (1) illatok (1) infantilizmus (2) inflatophilia (1) irodalom (3) japán (11) kaja (1) kaka (1) kaki (1) kandaulizmus (1) kannibalizmus (4) kéjgyilkosság (1) kendőkódok (1) kocsik (3) könnyek (1) könyv (4) kopaszság (1) kövérség (1) külföldi nyelv (1) láb (1) légzéskontroll (4) lovak (1) lovedolls (5) lufi (1) magyar (1) majeziofília (1) makrofília (1) mazochizmus (3) mechaphilia (2) mikrofília (1) mocsok (1) mysophilia (1) namasera (1) nekrofília (5) növény (1) nyotaimori (1) objectophilia (1) objektophilia (5) olactofília (1) olfactophilia (1) omorashi (1) parafilia (1) pedofília (2) pelenka (3) penectomy (1) plushophilia (3) plüssállatok (1) reakció (1) riport (2) rovarok (1) s/m (6) salirophilia (1) scat (2) spectrophilia (1) stockholm szindróma (1) symphorophilia (1) szellemek (1) szkopofília (1) takony (1) tamakeri (1) tárgyak (2) terhesség (1) tökönrúgás (1) transzneműség (2) trichophilia (1) túsz (1) vegyes (2) vorarephilia (2) vore (1) voyeurizmus (3) wakamezake (1) yiff (2) zentai (1) zoofília (9) Címkefelhő

aberrált blog

2010.08.07. 20:22 mangoman

Alain Robbe-Grillet - Érzelmes regény /irodalmi rovat/

Címkék: könyv irodalom

Alain Robbe-Grillet utolsó műve, az Érzelmes regény (Un roman sentimental) nemrégiben jelent meg a Magvetőnél. A regény Franciaországban annak ellenére keltett kisebb felzúdulást, hogy arrafelé meglehetősen gyakran jelennek meg obszcén illetve pornográf irányultságú szövegek. Csakhogy a szerző ebben az esetben nem akárki. A francia „új regény” erőteljes hatású alakja, író és filmrendező.

A szöveg egy valószerűtlen jelentettel kezdődik. Valaki, akiről nem derül ki, hogy kicsoda, mintha felébredne, és látja, amint egy fiatal lány az apjával furcsa magánórához hasonló foglalkozással tölti az idejét. Hamar eloszlanak az illúzióink, itt bizony a kislány szexuális neveléséről van szó, a kamaszlány olyan oktatásban részesül, melynek eredményeképpen korlátlanul használható, odaadó szexuális tárggyá válik majd. Így kezdődik az a perverz, szadista vízió, ami a szöveg egészét tematizálja, és amelynek olvasása során bepillantást nyerhetünk egy olyan nem létező világba, ahol a nők életük végéig a férfiak tulajdonát képezik. Egyetlen feladatuk, hogy alávessék magukat a válogatott és kegyetlen kínzások sorozatának, amely előbb-utóbb a kínhalálukkal fog véget érni.

A szöveg eközben telis-tele van kulturális utalásokkal, ezek szinte átszövik a regény egészét, ami meglehetősen élvezetessé teszi a szöveget a tudós olvasó számára, az úgynevezett „laikus olvasót” azonban mindez zavarba hozhatja.

Lehet, hogy érdemes megfontolni a szöveg társadalomkritikai vetületének alapos vizsgálatát. A regény szerintem több ponton is ilyen irányt vesz. Ott van például az a szövegrész, amely hihetetlen aprólékossággal írja le a fikcionált társadalom gazdasági és adójogi szabályrendszerét. Íme, egy részlet:

„Most vegyük át az örömlányok törvényi helyzetére vonatkozó legfontosabb szabályozásokat. A prostitúció, a hatályban lévő törvényeink szerint, legális, ám a kerítés tilos, két pontosan meghatározott eset kivételével, melyeket többé vagy kevésbé újkeletű szövegek írnak le. Egyfelől, családon belül az apa felesége és nőnemű gyermekei természetes birtokosának számít, azok korától függetlenül. Ennek megfelelően jogában áll őket kedve szerint prostituálni anélkül, hogy kérné a beleegyezésüket. (…) ez néha az egyetlen biztos jövedelemforrás, amivel egy előrelátó családapa számolhat. Hiszen a használók által kifizetett összegeket nem kell bejelenteni a pénzügyi szerveknél, lévén mindenfajta adó alól mentesülnek (személyi jövedelemadó, kereskedelmi és nem kereskedelmi járulékok etc.)”

És akkor még nem esett szó arról a szatirikus jelenetről, amelyben egy megkínzott és többszörösen megcsonkított kamaszlány holtteste fölött az ünnepi vacsora részvevői az Örömóda közös éneklésével teszik teljessé a pillanat varázsát.
Mondjuk egy olyan túlszabályozott liberális demokrácia paródiája, amely beláthatóan csak szigorú korlátozások árán képes szavatolni az állampolgárok szabadságát. Mert bármilyen szabadságjogok érvényesítése, bizonyos határon túl, már csak mások szabadságának korlátozásával működtethető. Mindamellett óvakodnék attól, hogy ilyen egyoldalúan közelítsek a szöveghez, hiszen számos lehetőséget kínál az értelmezésre.

forrás: könyvesblog.hu - itt az egész szöveget és a kommenteket is elolvashatjuk

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parafilia.blog.hu/api/trackback/id/tr482206173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása