Parafíliák (18+)

Főleg szexuális parafíliákról szeretnék írni érdekességeket. Meg esetleg más furcsaságokról is. Leginkább csak a saját szórakoztatásomra de nem utolsósorban mások örömére. A parafíliák olyan rendellenes szexuális viselkedések, vagy fantáziák ami más, mint a megszokott, hagyományos...

Címkék

acomophilia (1) acrotomophilia (3) agalamatophilia (1) algolagnia (1) alkohol (1) amomaxia (1) amputálás (3) anglia (1) animizmus (9) apotemnophilia (1) art (2) asphyxia (2) asphyxiaphilia (4) autofellatio (1) baleset (1) bdsm (7) bepisilés (1) bestiofília (1) blog (2) bondage (1) bugyi (1) bulvár (6) bűnözők (1) burusera (1) chrematistophilia (1) csápok (1) dacryphilia (1) dendrophilia (1) deperszonalizáció (2) dogging (1) dohányzás (1) emetophilia (1) entomophilia (1) épületek (2) evés (1) exhibicionizmus (1) fák (1) fejhallgató (1) felnőttbaba (2) fétis (4) filmek (10) formicophilia (1) furry (2) gázpedál (1) gipsz (1) groteszk (1) guro (1) haj (1) hányás (1) harisnya (1) harpaxophilia (1) hentai (1) horoszkóp (1) humor (7) hybristophilia (1) illatok (1) infantilizmus (2) inflatophilia (1) irodalom (3) japán (11) kaja (1) kaka (1) kaki (1) kandaulizmus (1) kannibalizmus (4) kéjgyilkosság (1) kendőkódok (1) kocsik (3) könnyek (1) könyv (4) kopaszság (1) kövérség (1) külföldi nyelv (1) láb (1) légzéskontroll (4) lovak (1) lovedolls (5) lufi (1) magyar (1) majeziofília (1) makrofília (1) mazochizmus (3) mechaphilia (2) mikrofília (1) mocsok (1) mysophilia (1) namasera (1) nekrofília (5) növény (1) nyotaimori (1) objectophilia (1) objektophilia (5) olactofília (1) olfactophilia (1) omorashi (1) parafilia (1) pedofília (2) pelenka (3) penectomy (1) plushophilia (3) plüssállatok (1) reakció (1) riport (2) rovarok (1) s/m (6) salirophilia (1) scat (2) spectrophilia (1) stockholm szindróma (1) symphorophilia (1) szellemek (1) szkopofília (1) takony (1) tamakeri (1) tárgyak (2) terhesség (1) tökönrúgás (1) transzneműség (2) trichophilia (1) túsz (1) vegyes (2) vorarephilia (2) vore (1) voyeurizmus (3) wakamezake (1) yiff (2) zentai (1) zoofília (9) Címkefelhő

aberrált blog

2009.12.09. 20:05 mangoman

Stockholm-szindróma - túszul esni

Címkék: túsz stockholm szindróma

A Stockholm-szindróma

Egy stockholmi (Svédország) túszdrámáról kapta a nevét. Lényege, hogy a túszok – és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek általában – szeretetet, szerelemet kezdenek érezni kínzóik, rabtartóik iránt. Ez furcsa; józan ésszel azt hihetnénk, hogy gyűlölniük kellene őket. Általában ez így is van; olykor azonban nem ez történik. A Stockholm-szindróma  olyankor léphet fel, amikor a sok bántás mellett a rab figyelmet, néha előforduló felületes kedvességet tapasztal a rabtartója részéről, ugyanakkor teljesen ki van szolgáltatva neki, az élet-halál ura felette.

A név eredete 

1973-ban Stockholmban két rabló megtámadott egy bankot, túszul ejtett négy alkalmazottat, majd öt és fél napig fogva tartotta őket. A 131 órán át tartó összezártság különös hatással volt a túszokra: annyira megkedvelték fogvatartóikat, hogy kiszabadulásuk után gyűjtést rendeztek a rablók jogi védelmének költségeire. A Stockholm-szindróma történettel kapcsolatban sok álhír keletkezett, a legelterjedtebb, miszerint egy volt túsz később el is jegyezte magát az egyik bűnözővel.

A túszdráma akkor is tragédia, ha vérontás nélkül ér véget, mert mindenképpen óriási lelki terhet ró a foglyul ejtett emberekre. Ám olykor épp a szélsőséges körülmények teszik lehetővé a különleges lélektani megfigyeléseket.
A Stockholm-tünetegyüttes nemcsak túszokban alakulhat ki, hanem például szektatagokban, rendszeresen megvert feleségekben és testileg vagy lelkileg bántalmazott gyermekekben is. A vonzalom akkor alakul ki, ha az áldozat komolyan fenyegetve érzi magát, ha nem tud elmenekülni, ha valójában senki mással, hanem csak a bántalmazójával van kapcsolata, s annak oldaláról az erőszakon kívül némi jelentéktelen kis kedvességet is tapasztal. A lélektani magyarázat szerint a Stockholm-szindróma a védekezés egyik formája. Az áldozat jól tudja, hogy sorsa fogvatartójának a kezében van, ezért megpróbálja elérni, hogy az illető elégedett legyen vele, mert így talán több esélye van a túlélésre. Ehhez azonban bele kell élnie magát a rajta uralkodó személy helyzetébe. Ha a terror sokáig tart, akkor az áldozat annyira átveheti támadójának a nézőpontját, hogy már nehezére esik elszakadnia tőle.
Az áldozat öntudatlanul is megpróbálja, hogy támadójában az embert, méghozzá a „jó embert” lássa, mert ha meg tudja győzni magát arról, hogy a fogvatartója tulajdonképpen jó ember, akkor az a reménye is erősödik, hogy támadója, fogvatartója nem is fogja bántani őt. Így az áldozatok hajlamosak rá, hogy kisebbítsék támadójuk erőszakosságát, egyszersmind eltúlozzák annak kedves voltát, megpróbálják a szerencsétlen embert, az „áldozatot” látni benne, sőt arra is képesek, hogy önmagukat hibáztassák az elszenvedett bántalmazásért. Az áldozat gyűlölni kezdi azokat, akik megpróbálják kiszabadítani őt – túszejtéskor a rendőrséget, ha pedig valamelyik családtagja terrorizálta őt, akkor a segíteni próbáló ismerősöket vagy a pszichológust. Ez egyrészt a támadóval való „azonosulásnak” a következménye, másrészt pedig annak, hogy az áldozat fél feladni az ugyan rossz, de legalább stabil állapotát egy bizonytalan kimenetelű váltás kedvéért. Mivel a Stockholm-szindróma ilyenformán sokszor a menekülést is megnehezíti, fontos, hogy az áldozatok megértsék: a bántalmazóik iránti érzelmeik ugyan természetesek, de nem egyebek egy veszélyhelyzetre adott ösztönös védekezési reakciónál. (Mannhardt András)

filmek: Drágán add az életed (Die Hard, USA 1988), A mennyország kapujában (DE, 1996), X-akták című sorozat „Folie à deux” című részében, NCIS (tengerészeti helyszínelők sorozat): Jó feleségek klubja (The Good Wives Club).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parafilia.blog.hu/api/trackback/id/tr901586611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása